Kraambed

Tijd om van elkaar te genieten!

Foto van de hand van een pasgeboren baby en de vader

De kraamtijd is een bijzondere periode waarin je (jullie) moet(en) wennen aan het leven met een baby. Daarnaast herstelt je lichaam van de zwangerschap en de bevalling. Het lichaam van de vrouw neemt gemiddeld zes weken de tijd om te ontzwangeren. Toch ervaren sommige vrouwen dat het soms veel langer duurt voordat je je geestelijk en lichamelijk weer net zo voelt als vóór de zwangerschap. Het is verstandig om de tijd te nemen om goed te herstellen en weer helemaal de oude te worden.

Temperatuur

De temperatuur van een baby kan in de kraamweek schommelen. Het is normaal dat de lichaamstemperatuur van een baby gedurende de dag enigszins varieert. Zolang de temperatuur binnen het normale bereik ligt (tussen 36,5 en 37,5 graden Celsius), is er meestal geen reden tot bezorgdheid. Als je echter merkt dat de temperatuur van de baby te laag of te hoog is, is het belangrijk om de verloskundige te raadplegen voor advies.

Om de baby warm te houden in de kraamweek, zijn hier een paar tips:

  1. Huid-op-huidcontact: Leg de baby regelmatig op je blote borst. Dit helpt de lichaamstemperatuur van de baby te reguleren en zorgt voor warmte en comfort.
  2. Kleding: Kleed de baby in warme, comfortabele kleding. Zorg ervoor dat de baby niet te warm of te koud is.
  3. Kamertemperatuur: Houd de omgevingstemperatuur in de kamer waar de baby verblijft op een comfortabel niveau, meestal rond de 20-22 graden Celsius.
  4. Warme doeken: Gebruik warme doeken of dekens om de baby warm te houden tijdens het verschonen of na het baden.
Baby met een kleedje
foto van een koffer van een medewerker van verloskundigenpraktijk Ommen

Herstellen van je bevalling

Het herstel na de bevalling is een cruciale periode waarin je lichaam en geest de tijd nodig hebben om te herstellen. Bij onze praktijk bieden we uitgebreide zorg en begeleiding om je door deze fase te helpen. Tijdens de nacontroles monitoren we je fysieke herstel en bieden we advies over voeding, beweging en rust.

Daarnaast staan we klaar om je emotioneel te ondersteunen, omdat we begrijpen dat de postpartumperiode ook mentaal uitdagend kan zijn. We geven praktische tips voor het omgaan met vermoeidheid, pijn en andere ongemakken die kunnen optreden na de bevalling.

Onze zorg stopt niet bij de fysieke aspecten; we bieden ook advies over hoe je balans kunt vinden in je nieuwe rol als moeder. Door aandacht te besteden aan zowel je fysieke als emotionele welzijn, zorgen we ervoor dat je je snel weer op je best voelt en volop kunt genieten van je tijd met je baby.

Voeding

In de eerste 24 uur van de bevalling zijn baby’s vaak nog wat misselijk. Hierdoor spugen ze soms en willen ze niet veel drinken. Dit is normaal. Probeer elke drie uur je kindje te voeden. Dit kan door middel van borstvoeding of flesvoeding.

Om de borstvoeding goed op gang te krijgen kan het helpen om te starten met kolven. Mocht je hier vragen over hebben neem dan contact op met de praktijk.

Baby krijgt de fles

Wanneer moet je de verloskundige bellen in de kraamweek?

De verloskundige komt om de dag op kraamvisite om te kijken hoe het met jullie gaat. Echter is het soms belangrijk om eerder contact op te nemen met de verloskundige.

Zoals eerder genoemd moet de temperatuur van de baby tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius zijn. Neem contact op met de verloskundige indien de temperatuur van de baby te hoog of te laag is.

Een baby kan soms kreunende geluiden maken. Dit is een teken dat de baby pijn of moeite met ademhalen heeft. In dit geval is het belangrijk om de verloskundige te bellen.

Na de bevalling is het normaal om bloed en stolsels te verliezen. Stolsels kunnen zelfs zo groot zijn als een vuist. Wanneer je meer dan twee stolsels ter grootte van een vuist verliest is het belangrijk om contact op te nemen met de verloskundige. Je moet ook de verloskundige bellen wanneer in een half uur tijd één kraamverband volledig verzadigd is. 

Wil je een afspaak maken of heb je een vraag?

Je kunt je digitaal aanmelden. Na aanmelding bellen we je
binnen 2 werkdagen om de eerste afspraak in te plannen.
Bij je eerste kennismakings afspraak ontvang je persoonlijk advies voor gezondheid, sport en beweging en voeding.