Persoonlijke aandacht tijdens de gehele zwangerschap

Iedere zwangere kan rechtstreeks naar de verloskundige, zodra de zwangerschapstest positief is. Dit kan zonder verwijzing van de huisarts. Het is wel verstandig om je huisarts op de hoogte te stellen.
Vanaf het moment dat je je inschrijft, zorgen wij ervoor dat je volledig op de hoogte bent van wat er op je afkomt tijdens je zwangerschap. We bieden persoonlijke begeleiding, afgestemd op jouw en je partner's behoeften, zodat jullie deze bijzondere tijd zonder zorgen kunnen beleven.
Tijdens onze consulten richten we ons op jouw gezondheid en welzijn. We voeren medische controles uit, maken echo’s en voorzien je van alle nodige informatie.
Je bent altijd welkom bij ons en we maken graag tijd voor je. Wij staan 24/7 voor je klaar als je ons nodig hebt.
Zwangerschapscontroles
Bij ongeveer 8 weken zwangerschap plannen wij de eerste controle in. De rest van de controles plannen we op basis van je persoonlijke situatie.
Gemiddeld genomen worden de controles in onderstaand schema ingepland:
- 1e controle (intake + vitaliteitsecho): 8-9 weken
- 2e controle (termijnecho): 10-12 weken
- 12 – 24e week: om de vier weken
- 24e- 30e week: om de drie weken
- 30e – 36e week: om de twee weken
- 36e – 42e week: iedere week
Tijdens een controle zullen we vragen hoe het gaat en tevens een aantal onderzoeken doen. Zo wordt de bloeddruk gemeten, wordt beoordeeld hoe de buik groeit, hoe het kindje ligt en er wordt geluisterd naar het hartje van de baby. Je kunt dan ook jouw vragen, verwachtingen en wensen kwijt.


Moeders voor moeders
Moeders voor Moeders is een landelijke organisatie die stellen in Nederland helpt bij vruchtbaarheidsproblemen. Je kunt als zwangere deze stellen helpen door het inzamelen van je urine tot 16 weken zwangerschap. In deze periode van de zwangerschap kan uit de urine het hCG-hormoon gewonnen worden. Van dit hCG-hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die kunnen worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Wil je meer lezen en/of meedoen? Kijk dan op www.moedersvoormoeders.nl of bel/app met Ingrid Vree Egberts: 06-81383067. Aanmelden kan tot 11 weken zwangerschap.

Prenatale onderzoek/screening
Tijdens de zwangerschap krijg je verschillende onderzoeken aangeboden. Hiermee kun je laten onderzoeken of je kindje mogelijk een aandoening heeft.
De onderzoeken waar het om gaat zijn de NIPT, 13 weken echo en 20 weken echo. Op www.pns.nl kun je uitgebreide informatie vinden. Het is niet verplicht om deze onderzoeken te doen.
Tijdens de eerste afspraak kunnen we samen met jullie deze onderzoeken bespreken als jullie dat wensen.
Gezond leven/kwaaltjes
De manier waarop je leeft, eet en beweegt, heeft invloed op je baby. Het is dus belangrijk hierop te letten. Ondanks dat kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Wat de adviezen zijn met betrekking tot gezond leven en hoe je om kan gaan met de verschillende zwangerschapskwaaltjes kun je vinden op https://deverloskundige.nl Natuurlijk kun je ook alles met ons bespreken.
Minder kindsbeweging
Bij een zwangerschapsduur van 18-22 weken ga je de baby voelen bewegen. Vanaf een zwangerschapsduur van 28 weken is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt bewegen. Bij twijfel over de bewegingen van de baby is het belangrijk om de verloskundige te bellen. Ze kunnen controleren of alles in orde is met de baby. Meestal wordt er een CTG-scan gedaan in het ziekenhuis om de hartslag van de baby te controleren en te zien hoe de baby reageert op beweging. Het is een manier om de gezondheid van de baby te beoordelen en eventuele zorgen weg te nemen. Dus, bij minder beweging van de baby, is het altijd beter om het te controleren en de verloskundige te raadplegen.
Stomp buik
Heb je een onverwachte stomp in je buik gekregen of ben je gevallen, waarbij je buik ook geraakt is, dan is dat reden om ons direct te bellen.
Wat te regelen
Werk
Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het uiteraard prettiger als je dit eerder doet. Zo kan hij of zij alvast op zoek naar een geschikte vervanger. Na de termijnecho ontvang je van ons de zwangerschapsverklaring. Hierop staat je uitgerekende datum. Deze verklaring hebben werkgevers of uitkeringsinstanties nodig om de financiën voor je zwangerschapsverlof te regelen.
Je werkgever is verplicht om de gezondheid van jou en jouw kind tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding te beschermen. Hij of zij moet er dus voor zorgen dat je veilig kunt werken. Op https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/kinderwens-zwanger-borstvoeding-en-werk vind je allerlei informatie over zwangerschap en werk: de risico's en beschermende maatregelen.
Kraamzorg
We raden aan om na de termijnecho kraamzorg te gaan regelen. Doe dit in ieder geval voor 16 weken zwangerschap. Dit kun je rechtstreeks doen bij het kraamzorgbureau van je voorkeur. Kraamzorg zit in het basispakket van je zorgverzekering. Je moet wel een eigen bijdrage per uur betalen. Ben je aanvullend verzekerd dan kan het zijn dat deze eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed door je zorgverzekering.
Erkenning van het kind door de partner
Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap dan wordt je partner na de geboorte automatisch ingeschreven als de vader van het kind. Is dit niet het geval en wil je wel dat je partner het kind erkent en gezag krijgt over je kind, dan moet je dit tijdens de zwangerschap al regelen. Doe dit het liefst voor 24 weken zwangerschap. Je moet hiervoor een afspraak maken bij het gemeentehuis. Voor meer info: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind.
Verzekering
Kijk je zorgverzekeringpolis nog eens goed na zodat je weet waar je wel of niet voor verzekerd bent. Het is ook handig om je zorgverzekeraar in te lichten over je zwangerschap. Ben je aanvullend verzekerd dan krijg je vaak via je zorgverzekering een kraampakket.
Benodigdheden
Het is handig om op tijd alle benodigde spullen voor de bevalling en de kraamtijd in huis te halen. Denk hierbij aan babykleertjes, kruiken, een wieg of ledikant, luiers en verzorgingsproducten. Voor de bevalling zelf is een kraampakket essentieel, waarin onder andere matrasbescherming, steriele gaasjes en kraamverband zitten. Veel verzekeraars bieden dit pakket aan bij een aanvullende verzekering. Vanaf 37 weken is het verstandig om alvast een vluchtkoffer klaar te zetten. In de vluchtkoffer doe je spullen die handig zijn om mee te nemen naar het ziekenhuis. Een handige checklist met alles wat je nodig hebt, vind je hier: https://deverloskundige.nl/bevalling/subtekstpagina/68/checklist-wat-heb-je-nodig/.
Reviews van nieuwe moeders
Wil je een afspaak maken of heb je een vraag?
