Zwangerschap

Persoonlijke aandacht tijdens de gehele zwangerschap

Een zwangere buik

Iedere zwangere kan rechtstreeks naar de verloskundige, zodra de zwangerschapstest positief is. Dit kan zonder verwijzing van de huisarts. Het is wel verstandig om je huisarts op de hoogte te stellen.

Vanaf het moment dat je je inschrijft, zorgen wij ervoor dat je volledig op de hoogte bent van wat er op je afkomt tijdens je zwangerschap. We bieden persoonlijke begeleiding, afgestemd op jouw en je partner's behoeften, zodat jullie deze bijzondere tijd zonder zorgen kunnen beleven.

Tijdens onze consulten richten we ons op jouw gezondheid en welzijn. We voeren medische controles uit, maken echo’s en voorzien je van alle nodige informatie.

Je bent altijd welkom bij ons en we maken graag tijd voor je. Wij staan 24/7 voor je klaar als je ons nodig hebt.

Zwangerschapscontroles

Na ongeveer 9 weken zwangerschap vindt de eerste zwangerschapscontrole bij de verloskundige plaats. Gemiddeld komt een zwangere vrouw ongeveer 14 keer langs voor een zwangerschapscontrole. Naarmate de zwangerschap vordert, zijn er meer zwangerschapscontroles.

Tijdens een controle zal de verloskundige vragen hoe het gaat en tevens een aantal onderzoekjes doen. Zo wordt de bloeddruk gemeten, wordt beoordeeld hoe de buik groeit, hoe het kindje ligt en er wordt geluisterd naar het hartje van de baby.

De verloskundige kan ook een echo-onderzoek uitvoeren tijdens de zwangerschapscontrole. Na negen weken is er standaard een echo-onderzoek en rond de twintig weken kan er een uitgebreid echo-onderzoek worden gedaan.

De medewerkers van verloskundigenpraktijk Ommen
Een zwangere moeder met een Echo bij verloskundigenpraktijk Ommen
Een zwangere moeder met een foto van de laatste Echo

Prenatale onderzoek/screening

Tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte van uw kind krijgt u verschillende onderzoeken aangeboden. Hiermee kunt u laten onderzoeken of uw kind mogelijk een aandoening of lichamelijke afwijking heeft.

Het is niet verplicht om deze onderzoeken te doen, ook is het niet verplicht om hier informatie over te willen. De onderzoeken waar het om gaat zijn de NIPT, 13 weken echo en 20 weken echo. Op www.pns.nl kunt u uitgebreide informatie vinden.

Natuurlijk hebben wij het tijdens de eerste controle over deze onderzoeken als jullie dit wensen. Mocht er een negatieve testuitslag volgen, dan kunt u kiezen voor prenatale diagnostiek.”

Minder kindsbeweging

Bij een zwangerschapsduur van 18-22 weken ga je de baby voelen bewegen. Vanaf een zwangerschapsduur van 28 weken is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt bewegen. Bij twijfel over de bewegingen van de baby is het belangrijk om de verloskundige te bellen. Ze kunnen controleren of alles in orde is met de baby. Meestal wordt er een CTG-scan gedaan in het ziekenhuis om de hartslag van de baby te controleren en te zien hoe de baby reageert op beweging. Het is een manier om de gezondheid van de baby te beoordelen en eventuele zorgen weg te nemen. Dus, bij minder beweging van de baby, is het altijd beter om het te controleren en de verloskundige te raadplegen.

Vanaf een zwangerschapsduur van 32 weken neemt het aantal bewegingen af. Dit komt doordat de baby minder ruimte krijgt in de buik. Het is wel belangrijk dat je de baby elke dag voelt bewegen. Wanneer dit niet het geval is, moet je contact opnemen met de verloskundige.

Wil je een afspaak maken of heb je een vraag?

Je kunt je digitaal aanmelden. Na aanmelding bellen we je
binnen 2 werkdagen om de eerste afspraak in te plannen.
Bij je eerste kennismakings afspraak ontvang je persoonlijk advies voor gezondheid, sport en beweging en voeding.